Калібрування витратоміра медичного кисню - Дементьєв , С. Ю.; Дементьєв , Ю. В.; Яремко , С. А. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
У статті вирішується задача калібрування витратоміра кисню для подальшого точного та надійного обліку медичного кисню в лікувальних закладах, де кисень транспортується трубопроводами у газоподібному стані. Описано доцільність застосування теплових масових перетворювачів витрати, які забезпечують високу чутливість, широкий діапазон вимірювань і можливість визначення витрати за стандартних умов без додаткових сенсорів тиску й температури. Запропоновано методику калібрування витратоміра на спеціалізованому стенді, що дозволяє підвищити точність вимірювань до 2%. У статті детально описано побудову математичної моделі коефіцієнта стисливості кисню. Також наведено алгоритм побудови та реалізації коректуючої функції витратоміра, що враховує відхилення його показів від реальних значень. Продемонстровано ефективність запропонованого підходу, що дозволяє інтегрувати отримані результати в мікропроцесорну систему витратоміра та досягти високої точності при вимірюванні та підрахунку спожитого кисню за стандартних умов.