На шляху до практичної рамки LLMOps: розуміння та формування операційної досконалості для великих мовних моделей - Поляковська, Н.О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2025)
Ефективне управління життєвим циклом великих мовних моделей (LLM) є ключовим аспектом забезпечення їхньої надійності та адаптивності у виробничих середовищах. Актуальність дослідження зумовлена стрімким зростанням використання великих мовних моделей у різних галузях, що супроводжується викликами, такими як високі обчислювальні потреби, ризики генерації хибних результатів («галюцинацій») та алгоритмічна упередженість. Встановлено, що традиційні методи MLOps не забезпечують належного рівня контролю якості та масштабованості, що вимагає розробки спеціалізованих операційних підходів для LLM. Мета дослідження – формування операційної рамки LLMOps, яка охоплює всі етапи життєвого циклу великих мовних моделей: від обробки даних до моніторингу та підтримки в реальному часі. Методи дослідження базуються на міждисциплінарному аналізі сучасних практик упровадження великих мовних моделей, виявленні проблемних аспектів їхнього використання та розробці практичних рекомендацій для ефективного управління системами. Визначено основні етапи операційної рамки, зокрема підготовку даних, розробку та розгортання моделі, а також контроль результатів на етапах моніторингу й підтримки. Найбільш критичними аспектами є інтеграція багаторівневого моніторингу, дотримання етичних стандартів і впровадження автоматизованих алгоритмів для зменшення частоти помилкових відповідей. Результати дослідження підтверджують, що запропонована операційна рамка підвищує надійність роботи мовних моделей у високонавантажених середовищах і забезпечує їхню адаптацію до динамічних змін у структурі запитів. Використання методів розподілених обчислень, оптимізації ресурсів і перевірки результатів на етапі постобробки сприяє мінімізації ризиків, пов’язаних із продуктивністю та точністю відповідей моделі. Рекомендовано впроваджувати симуляційні стрес-тести для перевірки стійкості системи під час пікових періодів навантаження. Висновки. У роботі наголошено на важливості постійного аудиту роботи моделей для забезпечення їхньої прозорості та відповідності нормативним вимогам. Перспективи подальших досліджень стосуються оптимізації процесів повторного навчання й упровадження методів енергоефективного управління обчислювальними ресурсами.