Теоретичні аспекти конфіденційності даних в інфокомунікаційних мережах - Ларченко, О.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Конфіденційність даних в інфокомунікаційних мережах є надзвичайно актуальною темою в сучасному цифровому світі. З розвитком інфокомунікацій та глобальної інформаційної інфраструктури, обсяги інформації, що передається та обробляється, набули непередбачуваного масштабу. У цьому контексті забезпечення конфіденційності даних стає життєво важливим завданням. Зростаюча кількість кіберзагроз, включаючи хакерські атаки, фішинг, крадіжки даних та порушення приватності, створює небезпеку для безпеки та конфіденційності інформації, що передається через мережі. Відомі випадки витоку конфіденційних даних, такі як особисті інформації, комерційні та державні секрети, медичні записи, демонструють потребу в ефективних засобах та методах захисту. Окрім того, суспільне усвідомлення, щодо приватності та конфіденційності даних росте. Користувачі стають більш обізнаними та свідомими щодо ризиків, пов’язаних зі збереженням та передачею їхніх особистих даних в мережі. Це стимулює вимоги до організацій і компаній забезпечувати надійний захист конфіденційності даних своїх клієнтів. В останні роки спостерігається значне збільшення кількості цифрових даних, які зберігаються та передаються через інфокомунікаційні мережі, завдяки таким новим технологіям як Інтернет речей, хмарні обчислення, соціальні мережі, електронна комерція та інші цифрові технології, що стали невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Це створює потребу в надійному захисті цих великих обсягів даних від несанкціонованого доступу та зловмисних дій. Кількість кіберзагроз постійно зростає, зловмисники постійно розвивають нові методи атак та кіберзлочинності, що ставить під загрозу конфіденційність даних. Від атак хакерів, фішингу, шкідливих програм до крадіжок особистих даних та розкриття комерційної інформації - цифрові загрози стають все більш складними та небезпечними. Забезпечення конфіденційності даних стає критичною необхідністю для уникнення фінансових втрат, порушення приватності та інших негативних наслідків.