Алгоритми керування автономними інверторами напруги перетворювачів частоти - Лишук, В.В.; Мороз, С.А.; Заблоцький, В.Ю.; Євсюк, М.М.; Гриценюк, В.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті запропоновано розробку алгоритмів керування автономними інверторами напруги перетворювачів частоти. Ключовими елементами трифазного інвертора є IGBT-транзистори. В порівнянні з іншими електронними ключами вони мають більшу швидкодію та можливість виготовлення модуля з шести транзисторів та діодів. Запропоновані алгоритми перетворювача дадуть змогу розуміти фізичні процеси в перетворювачах, правильно проектувати, діагностувати та експлуатувати такі пристрої. Перетворювач частоти виготовляється на основі новітніх інтегрованих модулів потужності IPM (Intelligent Power Module), що містять 6 IGBT-транзисторів та їх кола керування з системою захисту від коротких замикань і температурним захистом. Керування модуляцією вихідної напруги реалізується програмно за допомогою мікроконтролерів. У ПЧ застосована модифікована модуляція, так званої „орієнтації вектора напруги". Це сприяє повному використовуванню можливостей ПЧ. Пристрій може працювати в режимі лінійної або квадратичної характеристики U/f. Ці характеристики дають змогу змнювати швидкість обертання асинхронних двигунів в широких межах, що важливо для приводу різноманітнихмеханізмів і в кінцевому варіанті покращить економічні та енергетичні показники електроприводу. В даний час основними приладами силової електроніки в області струмів комутованих до 50 А є біполярні транзистори з ізольованим затвором (IGBT).