Оцінка ефективності проєкту розробки та впровадження crm-системи на основі мікросервісної архітектури. - Пригода, А.Я. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У статті проведено оцінку ефективності проєкту розробки та впровадження CRM-системи на основі мікросервісної архітектури. Описано принципи та сутність CRM-системи. Детально розглянуто види мікросервісів, описано технологію переходу між будівельними блоками архітектури. Наголошено, що застосування мікросервісів у проектуванні та впровадженні систем має багато переваг, таких як автономність, стабільний зв’язок, можливість компонування, масштабованість, стійкість до відмов. Описано принципи деталізації MSA, які сприяють узгодженню функціональності мікросервісу з однією окремою можливістю, яку сервіс надає загальній архітектурі програмного забезпечення. Підкреслено, що мікросервісна архітектура дозволяє уникнути більшості труднощів, які є в монолітній архітектурі пропонуючи концепцію часткового розгортання, коли виробничий сервер втрачає лише частину функціоналу. Зазначається, що додавання нового сервісу також не впливає на працездатність всієї хмари. Окреслено основні переваги мікросервісної архітектури, які включають в себе: простоту, зосередження на бізнес-функціоналі, покращену продуктивність і швидкість, масштабованість і гнучкість, автономні, багатопрофільні команди. Визначено недоліки мікросервісної архітектури такі як, збільшена складність, витрати, більш високий попит ресурсу, безпека, надійність, неузгодженість. Наголошено, що мікросервісна архітектура передбачає розподіл відповідальності між командами розробки за цілком природними межами: за межами самих сервісів. Так, у віданні кількох команд розробки знаходяться непересічні Набори мікросервісів, що забезпечує високу ізоляцію роботи. Додатковою приємною перевагою архітектури мікросервісу є можливість вибору різних технологій у різних мікросервісах. Загалом, підкреслено, що мікросервісна архітектура CRM-системи дозволяє підвищити надійність і стабільність функціонування за рахунок відносної автономності її окремих мікросервісних компонентів. Архітектура мікросервісу CRM-системи має високу масштабованість, у тому числі за рахунок використання хмарних технологій.