Концептуальна модель обробки інформаційних потоків в системі безпілотних літальних апаратів - Мороз, Б.І.; Круглик, А.С. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У межах статті описано концептуальну модель організації обробки інформаційних потоків у системах безпілотних (літальних) апаратів що можуть використовуватись у межах трансформації ЗСУ. Концептуальні модель не є вичерпною і може бути доповнена чи змінена з появою нових технічних рішень. Підкреслюється, що впровадження безпілотних систем у збройні сили є одним із пріоритетних задач трансформації в умовах ведення довгострокових військових дій для забезпечення мінімізації втрат особового складу. Представлено базові сценарії можливого використання і комбінування безпілотних засобів для досягнення мети – зменшення втрат особового складу. Оглядово досліджено існуючі технічні рішення для використання у безпілотних літальних апаратах, наземних роботизованих системах, морських дронах і т. д. Продемонстровано зміну інтенсивності повідомлень окремого типу а також зміну цінності конкретного повідомлення в залежності від оперативної ситуації. Увага у статті приділяється не лише використанню існуючих рішень, а, в першу чергу, розробку вітчизняних програмних і технічних рішень для можливості їх безперервної модифікації і вдосконалення за рахунок появи нових рішень і оптимізації існуючих.