Концептуальна модель процесу визначення емоційної тональності тексту - Коровій, О.С.; Терейковський, І.А. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Задача розпізнавання емоційної тональності текстових фрагментів є важливою проблемою в галузі обробки природної мови з значним академічним і комерційним потенціалом. У роботі представлено концептуальну модель процесу визначення емоційної тональності тексту. Модель забезпечує формалізований та детальний опис задачі, сприяючи розробці відповідних засобів для розпізнавання емоційного забарвлення та тональності фрагментів тексту. Вона систематизує ключові етапи, включаючи формування навчальних даних, вибір архітектури нейронної мережі, її налаштування та навчання, а також безпосереднє використання для розпізнавання емоційного забарвлення та тональності Концептуальна модель визначає залежності між різними факторами, що впливають на ефективність процесу розпізнавання емоційної тональності, такими як якість вхідних даних, параметри нейромережевої моделі, споживання ресурсів та похибки під час навчання і розпізнавання. Це дозволяє виявити критичні аспекти, які слід врахувати для підвищення загальної ефективності системи. Модель також передбачає залучення експертних знань на різних етапах для покращення якості вхідних даних та оптимізації параметрів моделі. Запропонована концептуальна модель може слугувати основою для розробки ефективних засобів розпізнавання емоційного забарвлення та тональності, що матиме практичне застосування в різних галузях, таких як аналіз соціальних мереж, обслуговування клієнтів та маркетинг.