Формалізація процесу проектування систем підтримки прийняття рішень щодо підвищення рівня захисту програмного забезпечення - Добришин, Ю.Є. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
В роботі представлені дослідження можливості формалізації процесу проектування систем підтримки прийняття рішень щодо відновлення пошкодженого програмного забезпечення внаслідок впливу кібератак. Проблема проектування вказаних систем пов’язана з тим, що внаслідок дії кібератак складно однозначно визначити їх тип, стан та характер пошкодженого програмного забезпечення автоматизованих систем та комплексів, суперечливість відомостей про дефекти, способи їх виявлення та усунення, а також призначити оптимальний перелік технологічних операцій з відновлення програмних компонентів, що експлуатуються. Рішення описаної задачі потребує розробки та застосування формалізованих методів щодо проектування компонентів систем підтримки прийняття рішень, призначених для відновлення пошкодженого програмного забезпечення внаслідок дії кібератак, та адаптування спеціального математичного апарату щодо класифікації інформації та технологій відновлення дефектів пошкодженого програмного забезпечення шляхом прийняття рішень відносно завдань, які складно формалізуються. Процеси проектування повинні включати аналіз проектної діяльності у галузі захисту інформації; оцінку інформації, що використовується протягом експлуатації різних автоматизованих систем; характеристику та можливості засобів захисту інформації, що здійснюють виявлення загроз та кібератак; аналіз дефектів програмного забезпечення; розробку алгоритмів та методичних матеріалів, що функціонують та використовуються у системах підтримки прийняття рішень.