Інтерактивна карта тривог України - Горгун, Р.О.; Салтовський, Б.Г. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Представлений варіант інформування населення про небезпеки, пов’язані з бойовими діями, у вигляді інтерактивної карти України. Основною задачею є створення недорогої, вандалостійкої та наочної автономної інформаційної системи. Інформер призначений для розміщення в укриттях, ситуаційних кімнатах, інших приміщеннях та на транспорті. Сама карта України надрукована на 3D-принтері і поділена на окремі комірки у формі областей. Система складається з системи керування, побудованій на мікроконтролері ESP32, адресних світлодіодів, які відсвітлюють окремі області на карті України, та звукової підсистеми, що звуковими сигналами повідомляє про початок, тип тривоги (повітряна тривога, загроза артилерії, хімічна тривога, радіаційна небезпека, вуличні бої) та її закінчення. Кожна область на карті має заднє підсвітлення своїм окремим адресним світлодіодом, колір світлодіодів та звукові сигнали різняться в залежності від видів небезпеки. Після закінчення тривоги відповідний світлодіод одну хвилину світить зеленим світлом, а потім вимикається для економії енергії. Данні для обробки беруться через бездротову мережу Wi-Fi за допомогою API сайта ALERTS.IN.UA. Система живеться від зовнішнього блока живлення напругою 5 вольт з током 2,5 ампера, але передбачена можливість використання аварійного джерела напруги (пауербанка, приладу безперебійного живлення, сонячних панелей та ін.). Одним з напрямів вдосконалення системи може бути отримання інформації про небезпеки через системи стільникового зв’язку GSM.