Розробка мультимедійних 3D моделей для симуляції технологічного процесу - Багнюк, Н.В.; Христинець, Н.А.; Биков, С.О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Задачі моделювання поведінки частинок сумішей є важливими для різних галузей промисловості, включаючи будівництво, матеріалознавство, хімічну промисловість та фармацевтику. У будівництві, наприклад, моделювання засипки частинок може бути корисним для дослідження властивостей бетонних сумішей або композитних матеріалів. У матеріалознавстві, моделювання взаємодії різних частинок може допомогти в розробці нових матеріалів з покращеними механічними або хімічними властивостями. У роботі були розглянуті комп’ютерні методи проектування 3D моделей частинок сталі та кераміки, що підкреслює широкий спектр можливостей застосування цих технологій в різних галузях. Особлива увага приділяється моделюванню текстур та полігонів, оскільки ці аспекти важливі для досягнення реалістичного візуального представлення частинок. Коректне відтворення текстур і деталей полігонів дозволяє забезпечити точність та достовірність симуляційних результатів. Використання Blender у поєднанні з налаштованим світлом, камерою та контейнером відкриває широкі можливості для створення інтерактивної інструментальної системи. Ця система може бути використана для вивчення та оптимізації технологічних процесів у промисловості, що сприяє підвищенню ефективності та якості виробництва. Такий підхід дозволяє не лише зменшити витрати та час на дослідження, але й стимулює інновації та покращення в галузях, де моделювання технологічних процесів має ключове значення.