Неперервна оптимізація та управління ризиками при впровадженні методології DevOps в іт інфраструктурах - Орлов, М.В.; Пасічник, В.В. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
Автори статті пропонують комплексний погляд на важливі процедури та методи впровадження методології DevOps у сучасній сфері ІТ. Зокрема, у статті розглядають основні принципи DevOps, їхня роль у прискоренні циклу розробки програмного забезпечення та забезпеченні неперервного постачання нових версій високоякісних програмних продуктів. Підкреслюється, що запровадження методології DevOps не лише спрощує процедури інтеграції та розгортання, але й створює умови для постійної оптимізації процесів, виявлення та управління ризиками. Дослідники підкреслюють важливість реалізації принципів неперервного моніторингу, аналізу та оптимізації процесів, які можуть бути досягнуті завдяки застосуванню DevOps. Особлива увага в статті приділяється практичному застосуванню цих методів у реальних проектах та їхньому впливу на покращення якості та швидкості розгортання програмного забезпечення. Зазначається, що завдяки впровадженню методології DevOps компанії можуть досягати значного зростання ефективності та конкурентоспроможності, а також забезпечувати високу якість своїх продуктів у вимогливому ринковому середовищі. У стаття акцентується увага на важливості підготовки кваліфікованого персоналу та проведення SWOT-аналізу перед впровадженням методології DevOps. Висвітлюється потреба відповідної підготовки та навчання персоналу для розуміння та ефективного впровадження цієї методології, а також важливість наявності в команді фахівців з відповідними навичками та досвідом. Розглядається важливість проведення SWOT-аналізу для об’єктивної оцінки сильних та слабких сторін компанії, а також виявлення можливостей та загроз, пов’язаних з впровадженням методології DevOps. Це допомагає в розробці стратегії впровадження, визначення потенційних ризиків та пошуку шляхів їхнього уникнення або зменшення впливу на процеси розробки та управління ІТ-проектами.