Архітектура платформи програмно-визначеного радіо на основі процесора загального призначення - Озерчук, І.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У межах статті проведено розробку архітектури платформи програмно-визначеного радіо на основі процесора загального призначення. Наголошується, що прогрес у цифровій обробці радіосигналів, широке проникнення у всі сфери діяльності бездротових технологій зумовили появу нових видів радіосистем званих програмно-визначеним радіо. Підкреслюється, що основною тенденцією виступає локалізація аналогових елементів радіосистем (фільтрів, підсилювачів, генераторів несучої частоти, цифро-аналогових та аналого-цифрових перетворювачів) на входах/виходах радіосистем, широке застосування цифрових методів обробки радіосигналів, децентралізація цифрової обробки. Зазначається, що у класичному поданні програмно-визначена радіосистема (Software Defined Radio, SDR) являє собою центральний протокол, сигнально-інформаційний потік, процесор (або протокольний процесор), оснащений приймальним та передавальним блоками. Наведено архітектуру платформи SDR на основі GPP та підкреслено, що програмно-визначена радіосистема може складатися з кількох ПЛІС та обслуговувати кілька незалежних радіоканалів. Велика кількість комунікаційних процесорів забезпечує одночасну обробку кількох потоків даних. Самі собою комунікаційні процесори може бути кількох типів, кожен із яких оптимізовано до роботи з певним типом сигналів. Також, зазначається, що окремі типи процесорів можуть бути виділені для аналізу сигналів, збирання статистики або фільтрації пакетів. Можливості перепрограмування (повного чи часткового) дозволяють змінювати кількість та склад комунікаційних процесорів залежно від поточних умов роботи. Використання високошвидкісних сучасних послідовних приймачів, а також великої кількості паралельних каналів дозволяє поширити структуру міжз’єднань за межі одного кристала та з малими витратами поєднувати кілька ПЛІС у систему