Оптимізація процесів обробки та аналізу великих даних у сфері аналітики даних шляхом інтеграції інженерії даних та штучного інтелекту - Нестеров, В.Ф. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У цій статті ми надаємо огляд сучасного стану штучного інтелекту (ШІ) та аналітики великих даних, які є найбільш затребуваними потребами нашого часу. Цей звіт має на меті надати огляд останніх досліджень і досягнень у цій швидкозростаючій галузі, а також висвітлити, перевірити і доповнити численні способи поєднання штучного інтелекту для покращення даних. Найважливіші події в галузі аналізу даних демонструють розробку моделей машинного навчання, важливість пояснення ШІ та використання ШІ в обчисленнях. Методологія: для цього дослідження ми проаналізували останні тенденції в суміжних галузях ШІ та інженерії даних. Ми відібрали дев’ять основних статей для цього звіту. Мета-аналіз вимагає використання описових та/або статистичних методів для збору даних з декількох досліджень на певну тему. Ці ідеї допомагають побудувати знання з багатьох досліджень як в якісному, так і в кількісному плані. Результати: У статті представлено огляд складнощів інтеграції великих обсягів даних з аналітикою, досліджено такі теми, як цілісність даних, соціальні та етичні питання. Крім того, вона знайомить з новими застосуваннями в різних галузях і розкриває можливості для трансформації моніторингу навколишнього середовища, операцій в ланцюгах поставок, кібербезпеки і моніторингу здоров’я. Загалом, ця стаття дає читачеві глибоке розуміння останніх досягнень і викликів у галузі інтелектуального аналізу даних та аналізу на основі розвідданих. Висновок: Ця стаття робить свій внесок у триваючі дебати про те, як можна використовувати ШІ для отримання значущих висновків з величезних масивів даних, і дає перспективний погляд на потенційний вплив на різні сектори економіки і суспільства в цілому. Ще одна нова концепція, яка виражає відкритість алгоритмів ШІ, - це дескриптивний інтелект (XAI). Розуміння та інтерпретація рішень інтелекту має важливе значення, оскільки він відіграє важливу роль в обробці інформації, особливо в сферах, які вимагають дотримання етичних та правових норм