Методологія та принципи виявлення об’єктів за допомогою деформованих згорткових мереж - Недашківський, С.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2024)
У динамічній сфері комп’ютерного зору впровадження штучного інтелекту започаткувало трансформаційну еру, пропонуючи неперевершену точність і ефективність ідентифікації об’єктів на зображеннях і відео. Це дослідження заглиблюється в сферу виявлення об’єктів, керованих штучним інтелектом, з особливим акцентом на ключовій ролі метаданих у покращенні розуміння та корисності при роботі з розпізнаними об’єктами. Співпраця між штучним інтелектом і метаданими не тільки підвищує точність виявлення об’єктів, але й відкриває інноваційні шляхи для вилучення й аналізу інформації. Метадані охоплюють ключові деталі, такі як клас об’єкта, місце виявлення, час виникнення та взаємозв’язки між об’єктами, надаючи інформацію для наступних програм, таких як автономні транспортні засоби, спостереження та доповнена реальність. Дослідницька стаття служить демонстрацією інтеграції вилучення метаданих і керування ними з системами виявлення об’єктів на основі штучного інтелекту, що підвищує точність ідентифікації та відстеження об’єктів. Це дослідження висвітлює взаємодію між штучним інтелектом і комп’ютерним зором, формуючи ландшафт, де точність і адаптивність заново визначають межі можливостей виявлення об’єктів. Співпраця між штучним інтелектом і метаданими стає ключовим рушієм у підвищенні загальної ефективності та результативності систем розпізнавання об’єктів, пропонуючи зазирнути в майбутнє інтелектуального аналізу зображень і відео.