Удосконалення асинхронного методу взаємодії сервісів у веб-додатках - Пікуляк, М.В.; Домровський, С.В.; Дутчак, М.С. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Проведено порівняльний аналіз відомих протоколів асинхронної взаємодії сервісів, що дозволило виділити їхні позитивні та негативні сторони. Визначено напрямок покращення сервісної взаємодії у веб-додатках, направлений на розробку методу з використанням протоколу gRPC за рахунок генерації Java коду на основі описаних сервісів за допомогою повідомлень Protocol Buffers (protobuf). Виконано тестування розробленого методу у веб-додатку для анонімних дискусій, який надає можливість спілкуватись користувачам за допомогою чату. Отримано результати дослідження, які підтвердили ефективність застосування запропонованого методу, оскільки його використання дозволило при навантаженні зменшити як час створення об’єктів так і час обробки запитів до сервера. Також покращення дозволило збільшити пропускну здатність при великій кількості паралельних підключень. Визначено перспективи подальших досліджень, направлених на розробку нових методів покращення для інших мов програмування, які підтримують генерацію gRPC сервісів