Параметр Габбла в чотиривимірній корпускулярній моделі Всесвіту - Пастернак, Р.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Для моделювання Всесвіту, де присутні як спостережувані частинки, так і частинки холодної темної матерії та темної енергії, запропоновано використовувати альтернативний апарат релятивістської механіки в евклідовому 4-просторі, в якому наявні засоби опису фізичного вакууму та усіх різновидів частинок, включно з темними. Показано, що вибір виділеної за Г. А. Лоренцом системи відліку обмежує застосування в релятивістській механіці апарату простору-часу. Подано порівняння ряду критеріїв визначення віддалі до космічних об’єктів за величиною космологічного червоного зсуву.