Ймовірнісний аналіз компетентностей студента на основі компетентнісного підходу - Манжула, К.О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Метою написання даної статті є аналіз можливості проведення ймовірнісного аналізу компетенцій студента на основі даних його успішності (без проведення фактичної співбесіди), та, відповідно, представлення авторського методу для проведення даного аналізу, практична цінність якого також розглядається у даній статті. Для цього у статті аналізується існуючий на сьогоднішній день компетентнісний підхід до навчання, саме поняття «компетентність» у різних сферах людської діяльності, та існуючі методи визначення рівню компетентності як школярів, так і студентів та спеціалістів різних галузей. Із визначень поняття «Компетентність», які наводяться у статті, автором обирається опірне, на основі якого базується запропонований для розгляду метод. Аналіз існуючих на сьогоднішній день методів визначення компетентності дає змогу зробити висновок про їх загальний недолік – необхідність проведення усної співбесіди у тій чи іншій формі. Після чого, автор пропонує до розгляду та аналізу новий метод визначення рівню засвоєння компетентностей студентами на основі їх даних успішності, що має евристичний характер – надається опис основних компонентів методу, та опис взаємозв’язків між цими компонентвами.У якості основи пропонуємого методу автор передбачає комбінацію основ статистики та теорії нечітких множин. Для запропонованого методу наводиться доказ його працездатності у вигляді детального та покрокового виконання завдання оцінки рівню опанування конкретним набором компетентностей абстрактного студента, що використовує готовий набір даних успішності даного студента, що був сформований автоматично у випадковому форматі. Результатом виконання поставленого завдання із використанням пропонуємого методу є ймовірнісні висновки у вигляді числових показників. Дані висновки дають змогу зробити загальний висновок про те, що сам процес оцінки компетентності студента може не залежати від можливості проведення усної співбесіди (на чому базуються всі існуючі методи. Таким чином, використання запропонованого автором методу у комбінації із існуючими методами (що базуються на проведенні усної співбесіди), сприяє підвищенню рівеню оцінки вищими навчальними закладами стану формування компетентностей (актуальних для ринку праці на момент оцінки) у студентів, а отже і дає змогу більш гнучко формувати навчальні програми, що позитивно сприятиме на зниження рівню безробіття в Україні.