Скремблювання мовних сигналів за допомогою швидкого перетворення Фур’є - Димова, Г.О. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Стаття присвячена закриттю мовних сигналів шляхом реалізації в смуговому скремблері швидкого перетворювання Фур’є. Найбільш радикальною мірою запобігання прослуховування мовних сигналів є використання криптографічних методів захисту. Перші технічні системи захисту почали розроблятися відразу після винайдення телефону. Головною метою при розробці систем передачі мови є збереження тих її характеристик, що найбільш важливі для сприйняття слухачем. Безпека зв’язку при передачі мовних повідомлень ґрунтується на використанні великої кількості різних методів закриття сигналів, що змінюють характеристики мови таким чином, що вона стає нерозбірливою і невпізнаною для зловмисників, які прослуховують або перехватили закрите мовне повідомлення. Вибір методів закриття залежить від виду конкретного застосування і технічних характеристик каналу передачі. Тобто технічні канали витоку інформації є джерелом інформації для технічної розвідки, що здійснює добування інформації за допомогою технічних засобів. Тому проблема захисту інформації від технічної розвідки має особливу актуальність. Об’єктом дослідження є передача мовних повідомлень. Предметом дослідження є системи закриття мови в реальному часі. Метою статті є використання швидкого перетворювання Фур’є для закриття мовних сигналів в смуговому скремблері. Для цього необхідно оцінити можливості технічних розвідок з перехоплення інформації обмеженого поширення; проаналізувати види систем закриття мовних сигналів В роботі приведена структурна схема комбінованого скремблера, алгоритм перестановки значень вхідного сигналу за допомогою швидкого перетворення Фур’є та функції хешування, які використовуються для отримання мовного сигналу з комбінованого скремблера. Визначено, що найбільш надійними є скремблери з "назкрізним вікном", а для більшого рівня закриття слід застосовувати комбіновані скремблери. Поставлена задача для подальшого розкриття теми – розробка програмного додатку роботи потокових методів шифрування даних в реальному часі.