Подолання викликів у тренуванні штучного інтелекту: обмеження даних, обчислювальні витрати та надійність моделей - Бортник, К.Я.; Ярощук, Б.Р.; Багнюк, Н.В.; Пех, П.А. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Стаття аналізує виклики, пов’язані з тренуванням систем штучного інтелекту, зокрема проблеми з обмеженістю та якістю даних, високі обчислювальні витрати та необхідність забезпечення надійності моделей. Обговорюються інноваційні рішення, такі як синтез даних, ефективні архітектури нейронних мереж і методи забезпечення робастності, а також важливість інтерпретованості ШІ-моделей.