Щодо питання акредитації калібрувальних та вимірювальних лабораторій: загальний аспект - Чайковський, С.Ю. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
У статті розкрито питання акредитації калібрувальних та вимірювальних лабораторій відносно новітніх стандартів технічного регулювання. Сформовано напрямки фундаменталізації сучасної діючої системи технічного регулювання відповідно до норм та правил Європейського Союзу. Окреслено основні законодавчі норми та стандарти які діють на міжнародному рівні. Визначено принципи акредитації калібрувальних та вимірювальних лабораторій відносно етапів здійснення та відповідальних сторін. Відокремлено три основі принципи на яких ґрунтується якість акредитації: спланованість, фінанси та повна залученість учасників. Наголошено на перевагах та необхідності даної процедури та окреслено набір проблематичних зон. Зазначається, що проблеми акредитації лабораторій на території України ґрунтуються не тільки на технічних та наукових засадах, а й на соціально-економічних, вирішення яких повинно базуватися на дієвій системі перевірки кваліфікації, що повною мірою посприяє підвищенню рівня якості роботи сучасних лабораторій. Охарактеризовано механізм роботи міжлабораторного порівняння результатів та визначено цілі застосування даного елементу. Підкреслено, що перевірка кваліфікації прямо впливає на якість кінцевих результатів та наголошено, що провайдер перевірки кваліфікації є сполучною ланкою усього процесу, на нього покладено місію забезпечення належних умов для функціонування схеми перевірки кваліфікації. Зазначається, що на сьогодні в Україні діє 5 провайдерів програм перевірки кваліфікації, є 38 акредитованих калібрувальних лабораторій та 728 – випробувальних лабораторій. Визначено перспективи подальших досліджень в основу яких буде покладено розробку єдиної методики перевірки кваліфікації для забезпечення якості отриманих результатів лабораторіями