Хмарні технології: аналіз, перспективи, реалізації - Романюк, П.І. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей реалізації та перспектив використання хмарних технологій в освітньому процесі. Розглянуто поняття «хмарних технологій». Визначено, що під «хмарною технологією» розуміється модель, яка дає змогу об’єднувати інформаційно-технологічні ресурси різних апаратних забезпечень в єдине ціле та надавати користувачеві доступ до них через локальну мережу або глобальну мережу Internet. Встановлено, що хмарні технології пропонують альтернативу традиційним формам організації навчального процесу, створюючи можливості для персонального навчання, інтерактивних занять та колективного викладання. Визначено, що «хмари» мають свої переваги та недоліки. Проведено їх дослідження в навчальному процесі. Відмічено, що поширення хмарних технологій ставить перед освітнім середовищем завдання інтеграції хмарних сервісів у систему освітнього закладу, перегляду своєї ІТ-інфраструктури та впровадження інноваційних технологій у освітній процес. Досліджено основні компетентності здобувача освіти, які можуть бути сформовані у хмарному середовищі. Здійснено короткий огляд найпоширеніших хмарних платформ, які сьогодні застосовуються у системі вищої освіти. Окреслено перспективи їх використання. Зазначено, що використання хмарних технологій закладами вищої освіти – перспективний напрямок у сфері вищої освіти, що дозволяє підвищити ефективність вищої освіти та знизити витрати. Зазначено, що за допомогою хмарних технологій здійснюється швидкий та безпечний доступ до сервісів, які використовуються у навчальному процесі. Використання хмарних технологій дає навчальним закладам значну конкурентну перевагу над іншими навчальними закладами, які не повністю використовують сучасні технології.