Принципи побудови інформаційних систем освітнього призначення - Мельничук, Ю.Є. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2023)
У статті досліджується проблема побудови ефективних інформаційних освітніх систем на основі принципів, що сприяють їх оптимальному функціонуванню та розвитку. Автори проаналізували наукові публікації та дослідження у цій галузі та запропонували сім принципів побудови інформаційних освітніх систем: принцип системності, ієрархії та децентралізації, універсальності та модульності, відкритості та масштабованості, захисту даних та інформації, користувацької орієнтованості, неперервної підтримки та оновлення. Кожен з принципів розглядається у статті детально, з поясненням їхньої суті та впливу на функціонування інформаційної освітньої системи. Дослідження показало, що врахування принципів при побудові інформаційних освітніх систем є дуже важливим для забезпечення їхньої ефективності та забезпечення максимальної користувацької зручності.