Конструювання релятивістської механіки дискретної матерії в евклідовому 4-просторі. - Пастернак, Р.М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2022)
У роботі запропоновано використовувати векторні об’єкти механіки в евклідовому 4‑просторі замість скалярних у просторі-часі, що значно спрощує як апаратну, так і інтерпретаційну складові теорії. Виявлено, що простір релятивістської механіки містить два взаємодіючих класи об’єктів із різною вимірністю. Виходячи з гіпотези про детальну та інтегральну рівновагу матерії вироблено принципи взаємодії елементарних об’єктів. Введено поняття грубого об’єкта – маршруту – з прозорим фізичним змістом та отримано його рівняння. Подано фізичну інтерпретацію параметрів стану, понять часу та інерції. Досліджено способи вибору інерційних систем відліку у Всесвіті та на основі загальних міркувань розраховано сталу Хаббла