Особливості застосування поліноміальної моделі регресії з похибками вимірювання в прогнозуванні соціально-економічних процесів. - Хомяк, М. (КОМП’ЮТЕРНО-ІНТЕГРОВАНІ ТЕХНОЛОГІЇ: ОСВІТА, НАУКА, ВИРОБНИЦТВО, 2020)
Розглянуто полiномiальну регресiйну модель з похибками вимірювання. З допомогою методу виправлених найменших квадратів знайдено конзистентну оцiнку для невідомого параметра. Досліджується взаємозв’язок між факторними змінними, які потенційно можуть входити до економетричної моделі. Обгрунтовується вплив мультиколінеарності на якість оцінок, отриманих за допомогою МНК. Розглянуто способи виявлення мультиколінеарності та методи тестування мультиколінеарності.